2021-11-12

Naturskyddsföreningen är Sveriges Second Hand Profil 2021

För sina framgångsrika satsningar med Klädbytardagen och Prylbytardagen får Naturskyddsföreningen i år Erikshjälpen Second Hands pris Sveriges Second Hand Profil.

karinlexen_1600X900.jpg

Karin Lexén, Generalsekreterare Naturskyddsföreningen

– Vi befinner oss mitt i en klimatkris. I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot. Då måste vi ställa om på alla områden, också hur vi konsumerar. Med Klädbytardagen ville vi skapa en arena och ett roligt sammanhang för att få fler att välja second hand och bli en del av delandets ekonomi, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation, som sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare både lokalt, nationellt och globalt. Sedan 2010 arrangerar Naturskyddsföreningen Klädbytardagen runt om i Sverige, dit människor kan ta med sig några fina plagg som de inte längre använder och byta dem mot plagg som någon annan haft med sig.

– Vi behöver vara många som underlättar för människor att leva mer hållbart. Naturskyddsföreningen är en stark kraft och gör ett fint arbete på många olika nivåer i samhället. Det känns roligt att få ge priset Sveriges Second Hand Profil 2021 till en sådan värdig pristagare, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Erikshjälpen Second Hand.

Intresset för Klädbytardagen har vuxit varje år. 2019 lanserade Naturskyddsföreningen också Prylbytardagen, där bland annat leksaker, fritidsprylar och saker till hem och kök byter ägare.

– Att man gör något konkret och roligt för miljön tror jag är skälet till att det blivit så populärt. Senast vi gjorde en stor nationell Klädbytardag, 2019, fick 58 000 plagg en ny ägare, bara i Sverige, säger Karin Lexén.

På grund av pandemin har Kläd- och Prylbytardagarna inte kunnat arrangeras som planerat under 2020 och 2021, men hösten 2021 genomfördes Klädbytardagar på ett 40-tal platser och den 26 mars 2022 satsar Naturskyddsföreningen på en stor, nordisk Klädbytardag.

– Det blir en stark manifestation för hållbar klädkonsumtion när massor av människor i Norden byter kläder samma dag.

Karin Lexén kommer att ta emot priset Sveriges Second Hand Profil 2021 vid ett event i Erikshjälpen Second Hands nya citybutik i Göteborg.

– Vi är väldigt glada över utmärkelsen och det värmer lite extra eftersom både våra lokalföreningar och vårt rikskansli jobbat länge med de här frågorna. Det är en fin signal till våra medlemmar som genom åren lagt mycket kraft på att organisera Klädbytardagar, säger hon.

TEXT: SOFIA DENZLER
FOTO: MONICA OLSSON/NATURSKYDDSFÖRENINGEN