• Saskia_1080x1350.jpg

 • Saskia Cort

  Saskia Cort är konstnären och influencern som brinner för eget skapande. Vi tog en pratstund med Saskia om hennes syn på second hand och inredning men också om psykisk ohälsa som hon har valt att vara öppen kring på sitt Instagram-konto.

  Namn: Saskia Cort
  Gör: Konstnär och influencer
  Instagram: @SaskiaCort

  Saskia Corts pop-up-shop

  Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör du?

  Hej! Jag heter Saskia Cort och arbetar som konstnär och influencer. Jag delar med mig av min vardag under @SaskiaCort på Instagram och fokuserar på personligt mående, inredning och stil. Parallellt med mina sociala medier är jag aktiv konstnär och arbetar främst med keramik. Att få skapa är det bästa jag vet.

  När man kikar i ditt flöde möts man av mycket färgstarka bilder, hur skulle du beskriva din stil, såväl kläd- som inredningsmässigt?

  Vackra färgkombinationer fyller hela mig med lycka! Färg, form och kvalité är mina ledord och jag strävar efter en stil som jag själv kallar för “nerklädd lyx”. Jag vill kunna mecka med min lite skitiga cykel och sen gå direkt till Grand Hotell och dricka bubbel i samma outfit. Jag vill vara klädd men kunna göra praktiska saker. Ett exempel på en klädd men praktisk outfit skulle kunna vara en sidenkjol, hoodie och sneakers. Blanda finkläderna med avslappnat!

  Min inredningsstil skulle jag kalla naiv. Jag vill bli glad av min inredning och jag gillar när saker är operfekta, lite på sniskan och roliga. Bubbliga silhuetter, detaljer från olika epoker och en blandning av sobra färger ihop med färgstarka. Ibland när mitt psyke känns extra tungt så vill jag stanna upp och blicka ut över ett hem som känns tryggt, inspirerande och glatt. Handgjort, hållbara material och klassisk design är kvalité för mig.

 • Saskia_1080x1350_1.jpg

 • Hur ser din relation till second hand ut?

  Second hand är det bästa jag vet då jag kan handla för både mig och miljöns skull. Kvalité är dyrt, men att fynda det second hand är billigare. Jag går ofta på loppis och second hand för att sakta men säkert bygga min stilgarderob och mitt naivistiska hem. Varje runda är som en stor överraskning och att aldrig kunna förutspå vad jag får med mig hem är en kick! Jag lägger inte särskilt stor vikt vid märken på inredning, jag är mer ute efter en känsla när jag håller en produkt.

  På Instagram har du en plattform där du når över 12 000 följare, vad vill du förmedla till dem? 

  För mig är stil och inredning ett sätt att uttrycka mig konstnärligt på och därför väldigt viktigt i min vardag! Med mitt konto vill jag förmedla känslan av att våga prova, både i det konstnärliga och även gällande psyket. Våga välja färger som sticker ut, våga prova en ny stil, våga vara transparent i att inte kunna allt och att be om hjälp när livet skiter sig.

  De flesta av mina följare är kvinnor i min ålder och jag märker på sättet de skriver till mig att de ofta ursäktar sig själva helt utan anledning. Min reaktion är att få hybris, tänja gränser och vara extra grov för att på något sätt vara en vägvisare. Jag vill sopa banan för folk som är lite osäkrare än vad jag är och väver ihop det med stil och inredning.

  Du har valt att vara öppen kring ämnen som psykisk ohälsa och diagnoser, vad fick dig att ta det beslutet?

  Jag känner ingen skam för att jag mår dåligt i perioder, eftersom att jag vet att det inte är mitt fel. Jag väljer inte att må dåligt, få panikångest eller att vara sjukskriven. Det är konsekvenser från att jag varit med om flera traumatiska händelser som jag inte kunnat påverka. Jag tycker min vinkel på psykisk ohälsa är sund och jag vill att mina följare ska sluta skämmas för sig själva.

 • Saskia_1080x1350_2.jpg

 • Varför är det viktigt, känner du, att våga visa upp även livets mörkare sidor?

  För att dom finns och är naturliga. Psykisk ohälsa, sorg, sjukdom etc påverkar alla människor och är en lika stor del av en person som dom ljusa sidorna. Jag tycker vi ska sluta värdera ”mörka sidor” som något dåligt. Om de mörka sidorna får samexistera med de ljusa utan värdering, blir det inte blir ett lika tungt ok att axla och skapar inte lika stort utanförskap.

  Psykisk ohälsa är ju väldigt vanligt – om man själv känner att man är i behov av stöd eller har någon i sin närhet som är det, vilket är ditt främsta råd?

  Man måste kriga för att få hjälp, och för att kriga måste man vara frisk. Jag hade inte kunnat ta mig ur min depression utan att ha kompisar som i princip blev mina förmyndare under ett par år och ringde samtal, lagade mat åt mig och följde med på möten på psykiatrin och försäkringskassan. Jag förstår att alla inte har den möjligheten men försök att samla den lilla kraften som finns och prata med någon som kan stötta dig. Det behöver inte vara stora saker men att få hjälp med vardagliga saker som att handla, tvätta eller ringa ett samtal gör stor nytta. 

  Känns det jobbigt att be om hjälp så börja bara prata. Berätta hur du mår för någon du litar på och beskriv din situation. Att få tala öppet om sin situation lindrar och det hjälper även dig att börja formulera för dig själv hur du mår. Jag upplever att det kan vara svårt att sätta ord på sitt mående men desto mer du pratar om det desto lättare blir det att förstå och kanske kommer du till egna slutsatser som kan hjälpa dig en bit på vägen?

  Något som även har hjälpt mig är mitt Instagramkonto och känslan av ett community, en sammanhållning. Känner du inte att du har någon att prata med, sök dig efter forum på internet där personer i din situation finns och anslut till gemenskapen. Facebookgrupper, Instagramkonton och kvinnojourer kan finnas där för dig på dina villkor. 

 • Saskia_1080x1350_3.jpg

 • På din Instagram skriver du bland annat om varför det är viktigt för dig, i perioder där du mår sämre, ändå ta hand om ditt hem. Kan du berätta lite om varför?

  Eftersom mitt psyke är väldigt tungt i perioder, är det viktigt att det inte syns i hemmet. Mitt hem är en frizon där jag vill kunna andas. Är det stökigt, sneda tavlor och fullt med disk överallt är det som att få ett slag i magen och det blir ännu svårare att ta tag i viktiga saker som behöver göras som att ringa det där samtalet till vården eller boka en ny tid hos psykiatrin. Jag ber om hjälp om jag inte klarar av att göra städningen själv. Det blir mycket lättare av att ha någon hemma hos sig som hjälper till eller tittar på när jag städar. 

  Min inredning bidrar till att jag får en extra push i rätt riktning. En enkel grej som vackra blommor i en loppisfyndad vas kan göra att hela jag blir på bättre humör och jag märker stor skillnad i mitt mående desto mer tid jag har lagt på mitt hem. 

  Vad betyder ditt hem för dig?

  Otroligt mycket. Jag har alltid haft en underliggande strävan efter att få känna mig vuxen och ha ett tryggt hem där jag kan vara som jag är; och nu är jag snart där! Den underliggande strävan om att vara vuxen hör ihop med min psykiska ohälsa och att känna sig vuxen i sitt hem har varit ett sätt för mig att visualisera och skapa en målbild att sträva emot. 

  Du har ju dessutom precis renoverat din lägenhet, hur har det gått?

  Sakta men säkert börjar det komma i ordning även om det är mycket kvar. Har insett under resans gång att jag är en känslig själ och att ordning och renovering kanske inte alltid går hand i hand... Jag längtar tills det är helt klart och under resans gång så bollar jag med mina följare för att få deras input och förslag på färger och inredning. Under tiden det målas och renoveras drömmer jag mig bort till det färdiga resultatet genom inredningsdetaljer, allra helst fyndade second hand.

  Foto: Saskia Cort

 • FORTSÄTT INSPIRERAS

 • SH_Kategoriknappar_Vaser.jpg SH_Kategoriknappar_Ljusstakar.jpg SH_Kategoriknappar_Förvaring (2).jpg SH_Kategoriknappar_Plädar_Filtar.jpg