• Sacko_1910293819-1_1000x1200.jpg

 • Naturligt vackert

  Tvåbarnsmamman och modedesignern Nana Sacko började utvinna färgpigment ur familjens hushållsavfall för att ge barnens kläder nya, naturliga färger och mönster. Efterfrågan på hennes alster ledde till en webbshop och nu har Nana Sacko gjort en exklusiv kollektion för secondhand.se, i jordnära, mjuka färger.

  Textil och mode har alltid varit en stor del av Nana Sackos liv, både privat och i arbetet. I en tid med högt tempo och snabba intryck ville hon hitta en långsam, kreativ process där hon fick arbeta med händerna. Hon började växtfärga barnens kläder, vilket ledde till en passion som snart tog sig uttryck även utanför familjens garderober.

  Hur gör du när du färgar ett plagg?

  – Jag utgår från materialet i plagget och försöker lära känna det genom att känna och klämma. Det är bara naturmaterial som går att växtfärga, som bomull, lin, ull och silke. Om jag bestämmer mig för att ge plagget ett mönster kan jag göra det genom knyttekniker, tie dye. Då använder jag allt ifrån gummisnoddar, rep eller tygrester för att binda och knyta tyget. Knutarna hindrar färgen från att tränga in på vissa delar av tyget vilket ger ett mönster. Jag är också väldigt förtjust i en teknik som kallas bundle dye. Då skapar man tygknyten som fylls med till exempel torkade och färska blommor som ångas under några timmar för att utvinna naturlig färg och skapa en mönsterbild.

  "Jag utgår från materialet i plagget och försöker lära känna det genom att känna och klämma"

   

 • Varför fastnade du för växtfärgning?

  – Ur ett hållbarhetsperspektiv och eftersom jag skulle färga barnkläder ville jag arbeta med något så organiskt och naturligt som möjligt. Jag fascinerades av hur mycket färg det finns i saker vi har runt omkring oss. Textilindustrin står för en mängd olika miljöutsläpp och att färga med mer naturliga ämnen, som är skonsammare för miljön, var jag nyfiken på. Det är också en tjusning i att arbeta med levande material, lite som att laga mat.

  Hur vet du vilka växter som funkar?

  – Det vet jag inte alltid, jag testar mig fram och har hämtat mycket kunskap och inspiration från böcker. Vissa växter är kända just för att de är rika på färgpigment. Tagetes ger ganska väntat en vacker gul färg men det kan även skal från rödlök göra. En av de mest spännande sakerna med växtfärg är att jag aldrig riktigt vet hur resultat blir. En färg påverkas av många olika faktorer som vattenmängd, temperatur, fiber och materialet på kastrullen. Resultatet kan bli oväntat om man ändrar minsta lilla steg i processen. Ett litet experiment jag brukar göra med barnen när jag har färgat med rödkål är att droppa lite citron i det lila vatten som rödkålen gett. Då blir det en knallrosa färg, till barnens stora förtjusning.

  När bestämde du dig för att öppna en webbutik och börja sälja det du skapat?

  – Efter att jag börjat göra om mina egna barns garderober började jag färga åt vänner och delade en del bilder på instagram. Det blev som en visuell dagbok som dokumenterade processen. Det ledde till att jag fick en del förfrågningar av folk som ville köpa det jag skapat, vilket var jätteroligt! Tanken från början var inte att jag skulle sälja något, men det blev ett sätt för mig att göra mer av det jag älskar.

 • 75375076-DDED-4E96-9619-C273C2D5671A_1080x1080.jpg

 • Nana_sacko_1080x1080.jpg

 • Du färgar mest second hand-plagg och textil som redan finns. Varför då?

  – Jag älskar vintage och second hand! Det finns så många kvalitetsplagg som kommer hålla många år till. Jag handlar majoriteten av mina egna och barnens kläder på second hand så för mig var det ett naturligt ställe att börja leta på. Jag är lite textilnördig så letandet efter det perfekta materialet är något jag går igång på.

  I juni kommer du ha en pop up-shop i Erikshjälpens e-handel secondhand.se. Vad kommer man kunna köpa där?

  – Det kommer att vara en sommarkollektion med lite bohem- och hippiekänsla. Det är basplagg i naturliga material som jag valt ut från Erikshjälpen och sedan gjort remakes på. Alla plagg har blivit naturligt färgade för hand i en färgskala som är jordnära och varm med en mjuk framtoning.

 • Om Nana
   

  Ålder: 36

  Bor: I Göteborg tillsammans med min man och våra två söner Loa 4 år och Ayo 1 år.

  Gör: Designassistent och driver webshop med naturligt färgade kläder och second hand.

  Instagram: @nanasacko
   

  Nanas nybörjartips för dig som vill testa växtfärgning
   

  * Börja med att spara dina lökskal från matlagningen, både röda och gula. När du har ungefär en kompostpåse kan du göra ditt första färgbad.

  * Siden är det mest mottagliga materialet för växtfärg, så leta efter ett sidenplagg på second hand om du inte redan har ett hemma och testa på det.

  * Låna gärna en bok om växtfärgning från biblioteket, men fastna inte i att vara för precis och exakt. Utan testa, skapa, ha roligt och hitta din egen väg!


  Foto: High Mind Studios & Nana Sacko
  Text: Sofia Denzler

 • 1F50F775-F6D6-4309-AD5D-C4882F34373E_1080x1080.jpg