• Monika Kichau

  Hon är modenörden och frilansstylisten som hjälper andra att hitta sin stil I Go’kvälls populära “Gör om mig”-inslag. Själv bär Monika Kichau helst kläder som sticker ut och sällan känner hon sig så snygg som i sin mammas stickade set från 80-talet.

  Instagram: @monikakichau

  Beskriv din klädstil – vad är mest du?

  – Att blanda olika material, färg- och mönstermixa, skapa oväntade kombinationer med kläder och accessoarer är viktiga stiluttryck för mig. Jag har en otrolig förkärlek för kavajer med maskulint snitt och i min klädstil finns influenser som andas power look a lá 80- och tidigt 90-tal, det känner jag mig snygg i och second hand är en perfekt outsinlig källa för det.

  – Jag älskar att hitta plagg som anses vara typ tantiga eller enligt normen helt ute eller fel, hitta nya sätt att bära det på vilket skapar både nyfikenhet och inspirerar till att se potential i ett plagg.

  Många tycker att det är svårt att mixa material, mönster och färger. Har du några bra tips för hur man får till mixen på ett schysst sätt?

  – Våga tänka fritt! Det finns så många sätt att göra det på, och det finns såklart regler, men genom personliga matchningar kan du hitta något som passar just dig.

  – När jag mönstermixar försöker jag harmonisera färgerna genom att matcha de färger som återkommer i mönstren. Det får gärna se aningens stökigt ut för min del, huvudsaken är att resultatet inspirerar och boostar våra modesinnen. När jag mixar olika texturer tycker jag att de finaste mixarna är de som kontrasterar, typ ulligt med glansigt material, tunn och genomskinlig blus med tungt. Tar du till exempel en festklänning och matchar den med en ullig stickad tröja utmynnar det i en ny look som du kan bära till vardags. Och helt plötsligt blir festklänningen använd betydligt oftare!

 • Monika4.JPG
  Grön vintageblus från när Nordiska Kompaniet hade egna kollektioner, köpt second hand för
  många år sedan. Halsbanden är en blandning mellan nytt och second hand.

 • Monika3.JPG
  Det blåblommiga setet stickades av Monikas mamma på 80-talet. Drygt 30 år senare är
  det fortfarande en favorit – men nu i Monikas egen garderob.

 •  

  Du lovordar set, varför?

  – Det har jag min kära mamma att tacka för. På 80-talet, när jag växte upp, bar hon ofta set och jag tyckte att hon hade så otroligt snygg klädstil. “När jag blir stor ska jag också bära set” tänkte jag och som vuxen upptäckte jag fördelarna med det. Förutom att det är snyggt är det otroligt variationsrikt. Som stylist rekommenderar jag ofta det i mina rådgivningar då det är en bra bas att utgå ifrån, oavsett om det är ett kjol- eller byxset.

  Det finns ett set som har en särskild plats i ditt minne, berätta!

  – Ja, och numera finns det även i min garderob. Det är ett set som min mamma stickade till sig själv och som fick hennes väninnor att häpna. På den tiden bodde vi i Sovjet och mamma stickade setet efter en förlaga i den tyska tidningen Burda som fanns i limiterad upplaga i det annars mot väst så slutna landet. För ett par år sedan, när mamma och jag pratade gamla minnen, berättade hon att hon hade kvar detta set och att jag kunde få det om jag ville. Gissa om jag blev glad! Jag känner mig lika snygg i det som jag minns att mamma var när hon bar det när jag var barn.

 •  

  Hållbarhet är en brännande fråga inom modebranschen. Hur kan man som konsument tänka för att bygga en hållbar garderob?

  – Det mest miljövänliga vi kan göra är faktiskt att ta vara på och använda det vi redan har i garderoben. Att hålla ordning och reda i sin garderob, ha en översikt och planera kombinationer kan göra att de kläder man redan har blir mer använda. De flesta har fantastiska resurser, men på grund av att man kanske inte tänkt igenom sina val fyller man på med nya kläder vilket leder till att man har för mycket och garderoben upplevs spretig och oinspirerande. Men det finns alltid en röd tråd och när jag gör personliga stilrådgivningar är det den jag hjälper till att hitta.

  Hur påverkar hållbarhetsaspekten ditt eget sätt att konsumera kläder?

  – Hållbarhetsaspekten är viktig för mig men jag är inte perfekt på den fronten. Jag försöker handla second hand så långt det går och min garderob är en mix av gammalt och nytt. Det har blivit allt mer viktigt för mig att göra kloka och medvetna val även när jag handlar second hand, i takt med att jag blivit äldre och mer säker på vad jag går igång på. I mina tidiga tjugo kunde jag gå in en second hand-butik och köpa på mig en hel hög med kläder som sedan bara låg i garderoben utan att bli använda. Det är inget drömscenario för en garderob.

 • Monika2.JPG
  "Det får gärna se aningens stökigt, huvudsaken är att resultatet inspirerar och boostar våra
  modesinnen”, säger Monika om sitt färg- och mönstermixande. Här i rutig grön mohairtröja
  köpt ny, kombinerad med en randig klänning (förmodligen sjuttiotal) köpt second hand.