• johanna_1080x1080.jpg

 • Johanna Tjäder

  Johanna Tjäder är loppisentusiasten från Göteborg som drivs av att handla andra hand i första hand. Vi tog ett snack med Johanna om hennes syn på second hand, hur hon hittar sin inspiration men också hur vi kan få fler att handla andra hand i just första hand. Häng med!

  Namn: Johanna Tjäder

  Bor: Lindome, strax söder om Göteborg. Bor i radhus med min man Alexander och våra två barn Maximus och Levi.

  Gör: Jobbar som innesäljare på Jeeves Information Systems. Vet du inte vad det är för något? Jag är inte förvånad. Det är ett affärssystem som vänder sig mot producerande och distruberande bolag. En stämningsdödare om man nämner det på en fest (affärssystem liksom?!), men ett otroligt roligt jobb på en arbetsplats som verkligen tror och lyssnar på sina anställda. Jag älskar mitt jobb!

  Instagram: @johantatantatant

  Till Johannas pop-up-shop

 • Berätta lite om dig själv, vem är du och vad gör du?

  Jag är otroligt extrovert med känslorna utanpå. Jag brukar ge järnet, ladda ur och sen ha lång återhämtningstid. Jag älskar att umgås och hitta på saker spontant, men samtidigt trivs jag bäst av att vara hemma och mysa med min familj. Jag kommer överens med de flesta och är väl en typisk kameleont på det viset, men tar avstånd från allt som är eller kan uppfattas som diskriminering eller mobbing av alla dess slag. Om jag har tid över spenderar jag den helst framför tvn och ser på någon True crime serie eller dokumentär.

  Hur ser din relation till second hand ut?

  I princip mitt första och enda inköpsställe. Det ska mycket till för att jag skulle köpa något i konventionell handel numer. Jag älskar att gå in på en second hand och inte ha en susning om utbudet eller vad jag kommer komma hem med. Älskar den lite hetsiga känslan när man står och hänger på låset vid öppning, eller de sista sekunderna av en traderaauktion. Det har gått från ett intresse till en livsstil. Jag identifierar mig absolut med second hand och allt det står för.

  Vilket är ditt bästa second hand-fynd?

  Det var en familj som sålde av prylar från ett dödsbo. Personen som hade gått bort hade drivit en secondhand/antikhandel. Jag hittade en stor tavla med träram som var så vacker och uttrycksfull. Har ingen aning om vad det är för konstnär som målat den men i det stora hela spelar det heller ingen roll. 50 kr kostade den. Älskar den och hur den på riktigt förgyller hela vårt vardagsrum!

 • johanna_1080x1080_1.jpg

 • johanna_1080x1080_2.jpg

 • Vad ska man tänka på innan en second hand-runda?

  Att vara fylld av inspiration innan du gör sin second hand-runda (fysiskt eller digitalt) brukar göra att man öppnar ögonen och ser potential i fler saker. Sikta in dig på en känsla du vill skapa snarare än en specifik pryl du vill hitta. Då är sannolikheten större att du hittar något som känns rätt. Lita på din magkänsla! Hittar du något som verkligen känns bra och du vill ha, men kanske blir du snål? Köp! Det värsta som kan hända är att den inte hittar sin rätta plats och att du får skänka tillbaka den till en second hand (fler pengar till personer i nöd bakom organisationerna, och varan får ytterligare förlängd livstid). Det bästa som däremot kan hända är att den lyfter hela rummet och du kommer bli glad av att gå förbi den varje gång.

  Hur hittar du din inspiration?

  Absolut hos andra loppisentusiaster. Det finns ett helt gäng fantastiska människor på instagram som också delar med sig av sina second hand fynd och vi har blivit ett litet community. Annars är min mamma en stor inspirationskälla. Så mycket vi haft i huset jag växte upp i som jag där o då ratade, men nu suktar efter att få hitta på loppis. Det är en blandning av nostalgi och hatkärlek. Jag älskar allt som sticker ut; så jag försöker få in mer färg i hemmet och hitta prylar som kan inlwda ett helt samtalsämne. Pinterest är också en bra go-to när man känner att inspirationen tryter.

  Vad tycker du återbrukade saker tillför i ditt hem?

  Historia och hantverk. Känslan av att saker har valts med omsorg och inte bara efter vad som trendar just nu. Det visar också på ett konstnärligt sätt hur enkelt man kan göra något för att minska sitt klimatavtryck och samtidigt ge en varm, ombonad känsla.

 • johanna_1080x1080_3.jpg

 • johanna_1080x1080_4.jpg

 • Samlar du på något?

  Statyetter och figuriner. De står samlade ovanför vår bokhylla i vardagsrummet som både döljer ett tråkigt tomrum men också blir ett pampigt blickfång när de är så många.

  Vad är du på jakt efter just nu?

  Jag vill byta ut vårt köksbord mot ett gammalt rustikt slagbord så det letar jag efter. Annars kollar jag alltid bland bestick och om jag hittar fler iögonfallande tavlor. Om jag får drömma hade jag velat komma över en Jetson fåtölj, men det lär nog förbli en dröm....

  Hur skulle du beskriva din stil i hemmet?

  I grunden naturnära. Men i stort spretar jag åt alla håll och köper det jag gillar oavsett om det passar med övriga grejer. Det brukar lösa sig bra ändå och skapa någon oenig harmoni.
  Men definitivt spretig, precis som jag också vill påstå jag är som person.

  Hur kan vi få fler människor att upptäcka och handla second hand?

  När någon poängterar/kommenterar något du handlat second hand, säg vart du köpt det! Ofta blir folk positivt överraskade av vad som finns att köpa på second hand. På ett snyggt och smidigt sätt, lyft fördelarna med att köpa second hand när tillfälle ges. Visa att du uppskattar att folk handlar i andra hand; människor i stort älskar att få komplimanger och känna sig duktiga (inget fel med det, och speciellt inte i detta sammanhanget!). 

  Foto: Johanna Tjäder

 • FORTSÄTT INSPIRERAS

 • SH_Kategoriknappar_Hem_Inredning (1).jpg SH_Kategoriknappar_Tavlor (1).jpg SH_Kategoriknappar_Ljusstakar.jpg SH_Kategoriknappar_Vaser.jpg