• Hannes-omslag_1080x800.jpg

 • Hemma hos Hannes

  Under flera år följde han slaviskt trender och hans hem var en exakt kopia av många andras. Det var modernt och snyggt – men var det hans? Så kom second hand in i hans liv och förändrade allt. ”För mig är second hand en möjlighet att skapa ett hem som utgår från mig själv och det jag faktiskt tycker om”, säger den Helsingborgs-baserade kreatören, skribenten och fotografen Hannes Mauritzson.

  – Känslan av att åka iväg till en loppis och bli kär i saker som andra människor förbisett, betyder mycket för mig. Just den där stunden när man hittar någonting långt bak i hyllorna och direkt vet den givna platsen i sitt eget hem, den är oslagbar!

  Namn: Hannes Mauritzson.
  Ålder: 25.
  Yrke: Kreatör, fotograf och skribent.
  Bor: I lägenhet i centrala Helsingborg tillsammans med hunden Charlie.
  Instagram: @hannesmauritzson

 • Hannes2_1080x1080.jpg

 • Hannes2_1080x1080_1.jpg

 • 25-årige Hannes Mauritzson bor i en tidig 1900-talslägenhet i centrala Helsingborg tillsammans med hunden Charlie. Det är sekelskifte, högt i tak, fantastiskt ljusinsläpp och pampig stuckatur. Ändå insåg Hannes när han flyttade in i lägenheten att hans nya hem kändes kallt och opersonligt.

  – Jag hade följt trender i många år och kopierat idéer rakt av från andra människors hem som jag tyckte om, men utan att egentligen reflektera över hur jag själv ställde mig till dem. Med tiden började jag upptäcka människor vars hem var fyllda med vackra antika möbler och dekorationer och jag tyckte att det kändes så otroligt varmt. Jag började då ge mig ut på olika auktioner och till second hand-butiker för att hitta de där fynden som kunde göra mitt hem speciellt.

  Sedan dess pågår arbetet med att skapa sin egen hållbara trend – ett hem där han trivs.

  –  Min inredningsstil har i och med det utvecklats från strikt skandinavisk till en blandning mellan det skandinaviska, romantiska och lite mer maximalistiska.

 • Hannes2_1080x1080_2.jpg

 • Hannes2_1080x1080_3.jpg

 • Hur ser din process med att inreda ett rum ut?

  – Innan jag börjar slukar jag allt ifrån Pinterest och Instagram till fysiska platser i min närhet för att få inspiration. Jag tror att en blandning av intryck är viktigt för att få en bra helhetsbild av vad man vill åstadkomma. Därefter försöker jag skapa en vision om hur de stora möblerna och viktiga detaljer i rummet fungerar tillsammans. Visst vill jag att det ska se vackert ut, men funktionen i rummet och ens egna behov måste gå först.

  – När det stora är på plats är det dags för det roliga: detaljer! Då tycker jag att man först ska titta i sitt hem efter saker man kanske glömt att man har. Därefter är jakten på unika loppisfynd det ultimata – den där lampan, kudden eller något annat som kan göra all skillnad!

  För knappt två år sedan började Hannes Mauritzson dela med sig av sin passion för hem och inredning på ett instagramkonto i sitt eget namn. I dag har han över 72 000 följare.

  Själv tror han att det är lika mycket den inredningsmässiga blandningen som blandningen mellan yta och djup, som gör att människor uppskattar och vill följa honom.

  För längs vägen har han valt att börja dela med sig av fler sidor av sig själv. Hans konto är nu, lika mycket som det är en plattform för inredning, också en plattform för frågor som rör psykisk ohälsa, ångest och känslor av att inte duga som man är.

 • Hannes2_1080x1080_4.jpg

 • Responsen på hans mer känslofyllda inlägg fick honom snart att inse vikten av att våga vara öppen och sann mot sig själv, liksom mot andra.

  – Jag tror att människor allt mer uppskattar att få ta del av personen bakom kontot, bortom det lätta och fluffiga. Mitt liv är inte gröna ängar och skogar och det är jag noga med att förmedla. Jag försöker blanda innehåll som speglar och reflekterar mig i stunden snarare än det jag önskar att livet vore. Vi måste våga drömma stort, men också leva i nuet.

  I det perspektivet spelar hemmet också en viktig roll för Hannes.

   – Mitt hem är för mig lite som en skyddande borg där jag kan landa för att hämta kraft. På grund av min ångestproblematik behöver jag, i allt mitt ältande och min jakt på ro, ett hem som omfamnar mig och gör mig lugn.

  Klokt! Till sist, för att knyta ihop djup och yta igen, vad önskar du hitta second hand just nu?

  – Just nu är jag på jakt efter ett mindre vitrinskåp som ska få göra min nya kökssoffa i vardagsrummet sällskap. Äldre skåp har en sådan karaktär och är i sig själva ett stilleben utan dess like. Mitt vitrinskåp i köket är utan tvekan mitt bästa fynd någonsin, det lyfter hela hemmet!

  Text: Patricia Franzén
  Foto: Hannes Mauritzson

 • Hannes bästa tips


  • Skilj på att inspireras av någon persons hem och att kopiera någons hem. Inspiration betyder att någon mystisk entusiasm och idéer hos dig själv börjar ta form som du sedan utvecklar. Om du kopierar någon går du miste om detta. 

  • Våga fulmatcha! Det finns många som frågar mig hur jag kan våga köpa ljusstakar i guld, mässing, koppar och silver för att sedan placera de tillsammans – måste man inte följa en röd tråd i hemmet? Nej, det måste du inte. Din röda tråd kan vara att just göra det som många andra tycker är konstigt. Lita på magkänslan, du kan alltid ändra om igen.

  • Fråga runt! Vart har personen som du följer hittat det där porslinet som du så gärna också vill ha? Vart kommer det underbara skåpet från 1800-talet som du drömt om, men någon annan hittat, ifrån? Människor är så otroligt mer givmilda än vad du tror. Frågar du mig, då berättar jag direkt.

  • Försök ha en någorlunda plan över vad det är som du och ditt hem behöver när du väl väljer att inhandla någonting nytt. Det blir otroligt mycket enklare att då leta aktivt och inte konsumera i onödan.

 • Hannes2_1080x1080_5.jpg

 • FORTSÄTT INSPIRERAS

 • SH_Kategoriknappar_Ljusstakar.jpg SH_Kategoriknappar_Tavlor (1).jpg SH_Kategoriknappar_Krukor.jpg SH_Kategoriknappar_Vaser.jpg