• emma-ö_foto-Karl-Nordlund_1080x1350.jpg

 • Emma Örtlund

  Intresset för mode har tagit henne både till vita duken och en catwalk i New York. För Emma Örtlund har kläder varit ett viktigt uttrycksätt sedan högstadiet och hon tycker inte att man ska bry sig om vad andra tycker. ”I dag känner jag att jag kan vara den jag är och klä mig som jag vill”.

  Det har hänt mycket i Emma Örtlunds liv de senaste åren. 2019 var hon modell på New Yorks modevecka, tillsammans med fyra andra modeller från Glada Hudik-teatern. I början av 2020 släpptes succéfilmen filmen Catwalk, om vägen till modeveckan i New York, och senare under året var hon en uppskattad sommarpratare i P1 och blev även utsedd till Årets smålänning. Att genom sin klädstil få visa vem man är – det är något som Emma Örtlund tycker att alla ska få göra.

  – Man ska få vara den man vill vara och ha den stil man vill ha! Under skoltiden vågade jag inte alltid klä mig som jag ville. Jag vågade inte ha bikini i badhuset för jag var rädd att folk skulle tycka att jag var tjock. Men till slut vågade jag ha det ändå. Man ska inte lyssna på andra. Nu för tiden vågar jag klä mig som jag vill och ha min egen stil.

  Ålder: 33
  Bor: I lägenhet i Gislaved
  Gör: Skådespelare, modell
  Drömmer om: Att göra en egen film och att skapa kläder och smycken i 80-talsstil, med en egen touch

 • Emma2_foto-Frida-Jonsvens_1080x1080.jpg

 • När började ditt intresse för kläder?

  – Det var när jag gick i högstadiet och sedan ännu mer på gymnasiet. I sjuan började jag att sminka mig och ha en annorlunda klädstil. Jag minns att jag hade en t-shirt som det stod ”kaxig” på och en lång, stickad kofta som jag älskade jättemycket. Huvtröjor gillade jag då – och jeans också.

  Har du något favoritplagg?

  – Ett par stentvättade jeans och en neonfärgad kavaj med svarta prickar på och axelvaddar. Kavajen tycker jag är jättefin och jag gillar att ha en rosa polotröja eller ett pastellgult linne under.

  Den modeepok du gillar allra mest är 1980-talet. Varför då?

  – Jag gillar färgerna, både pastellfärger och starka neonfärger. Man blir glad av dem. Det var när jag hade slutat gymnasiet som jag på riktigt började intressera mig för 80-talsmode. Jag tittade mycket på filmer och tv-serier för att få koll på både kläder, frisyrer, smink och skor. Jag klär mig gärna både i 80-talsinspirerade kläder som är nyare och riktiga, begagnade kläder från 80-talet, som stentvättade jeans och collegetröjor. Och jag älskar plastsmyckena från den tiden.

 • emma1_foto-Frida-Jonsvens_1080x1350.jpg

 • Gillar du att handla second hand?

  – Ja! Jag tycker att det är jätteroligt att fynda saker som är unika, som ingen annan har. Dessutom är det bra för miljön. Jag brukar besöka olika butiker och loppisar och letar framför allt efter inredning och mode från 80-talet, men också efter en del annat, som gamla barbie- och skipperdockor från 60-talet. De ser lite annorlunda ut, jämfört med dagens barbiedockor och till en del finns peruker så att man kan byta frisyr. De är ganska värdefulla i dag och de är sällsynta i second hand-butikerna, men ibland har jag tur och lyckas hitta någon.

  Vilka är dina bästa second hand-fynd?

  – En gång hittade jag en stentvättad jeansjacka som är från 80-talet, med axelvaddar i. Den är en favorit. Och så en barbiedocka från 60-talet som jag hittade i en butik i Karlskrona och en skipperdocka från Erikshjälpen Second Hand i Värnamo – båda var riktigt bra fynd.

  Du får fortfarande frågor och kommentarer om Catwalk så gott som varje vecka, trots att det har gått nästan ett och ett halvt år sedan premiären. Vad har Catwalk betytt för dig?

  – Jättemycket. Jag är mycket lyckligare nu och jag känner att jag har mognat. Förr sa folk inte alltid så snälla saker till mig, jag blev mobbad och mådde dåligt. Nu bemöter många mig på ett helt annat sätt. Det finns fortfarande de som är dumma, men jag försöker att inte bry mig. Och jag tycker att det är jätteroligt när folk frågar om de får ta en selfie med mig och en del frågar efter min autograf, men jag är noga med att hålla avstånd på grund av corona.

  Att få gå en modevisning i New York var en dröm som gick i uppfyllelse. Vad drömmer du om nu?

  – Jag drömmer om att få göra min egen film, om mitt liv, för att folk ska lära sig att man inte får mobba någon. Det vore en dröm om Alba August vill spela huvudrollen. Och så drömmer jag om att skapa egna kläder och smycken i 80-talsstil.

  Text: Sofia Denzler
  Foto: Frida Jonsvens & Karl Nordlund